Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„STOLICZKU NAKRYJ SIĘ!” – NAKRYJ W DOMU JAK W RESTAURACJI


Od jakiegoś czasu żyjemy w nowej, innej i zarazem nieco dziwnej rzeczywistości. Dlatego nie patrząc na to, czy każdego dnia jesz z bliskimi obiad, czy siadacie do wspólnego posiłku jedynie od święta. Nie ważne czy będziecie konsumować potrawy fusion i popijać je produktami premium spirits – prawidłowe nakrycie do stołu to umiejętność, którą warto posiadać. Odpowiednio przygotowany stół nie tylko lepiej się prezentuje, ale sprawia, że we własnym domu możesz poczuć się, jak w eleganckiej restauracji.
Chociaż współcześnie przywiązujemy mniejszą wagę do przestrzegania zasad savoir-vivre’u, niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu, znajomość pewnych zwyczajów może ci się przydać Od czego najlepiej zacząć?
Należało by wyróżnić dwa typy nakrycia stołu: proste i rozszerzone. Nakrycie stołu proste przygotowujemy, gdy posiłek składa się z niewielkiej liczby potraw (np. zupa, drugie danie, deser). Nakrycie rozszerzone z kolei będzie odpowiednie na większe przyjęcia, święta lub rodzinne uroczystości, gdy podajemy przystawki, ryby, mięsa oraz różnego rodzaju napoje alkoholowe (Premium Spirits) i bezalkoholowe.
Zanim przystąpisz do układania naczyń i sztućców, zadbaj o estetyczny wygląd stołu. W przypadku codziennych posiłków wystarczy użyć bieżnika i papierowych serwetek. Podczas szczególnych okazji lepiej się sprawdzi elegancki obrus i serwetki wykonane z tkaniny. Dekoracja stołu powinna być spójna kolorystycznie. Upewnij się także, czy naczynia i sztućce pochodzą z jednego zestawu. Masz tak pozaginany obrus, że ciężko go wyprasować i zajmuje to dużo, cennego czasu? Nic prostszego, połóż go na stole takim jakim jest i spryskaj – spryskiwaczem ogrodowym napełnionym ciepłą wodą. Obrus ma być wilgotny z góry jak i po bokach. Ważne aby był wilgotny, nie mokry bo zniszczymy stół.
Poniżej kilka rad co do rozmieszczenia zastawy i bielizny stołowej:

  • Centralne miejsce nakrycia powinien zajmować duży talerz do dania głównego. Staraj się, aby talerze były ułożone w jednej linii i w takich samych odstępach,
  • Na dużym talerzu postaw miseczkę / talerz głęboki do zupy. Powinien się znajdować idealnie na środku dużego talerza,
  • Po prawej stronie ułóż nóż zwrócony ostrzem w stronę talerza, – Obok noża, po prawej stronie połóż łyżkę brzuszkiem do dołu,
  • Po lewej stronie talerza umieść widelec. Wszystkie sztućce wraz z dużym talerzem powinny znajdować się na jednej linii, mniej więcej 1,5 cm od rantu stołu,
  • Nad dużym talerzem ułóż widelczyk do ciasta, ząbkami zwróconymi w prawą stronę, – Ok. 3 cm nad widelczykiem połóż małą łyżeczkę zwróconą brzuszkiem w lewą stronę.
  • Kieliszek lub szklankę do wody postaw po prawej stronie, nieco ponad linią, gdzie kończy się trzonek łyżeczki deserowej,
  • kieliszek do wina ustaw po prawej stronie, nad nożem, na wysokości widelczyka deserowego. – Złożoną serwetkę ułóż na środku głębokiego talerza
    Jeśli chcemy podczas uroczystego obiadu z okazji Świąt czy imprezy okolicznościowej wręczyć komuś bukiet kwiatów czy Świąteczne Paczki warto pamiętać o tym aby rzeczy, które chcemy podarować nie stały na nakrytym stole przed ich wręczeniem.
    Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Państwu smacznego…
    Paweł Świercz / Premium Spirits www.premiumspirits.pl / Świąteczne Paczki

Leave a comment

0
Go to Top